Del 3 Klær til løperunden

Hvor viktig er det egentlig med funksjonsklær? Det er lett å velge gamle, slitte plagg fra skapet når man skal trene, men løpingen blir morsommere og enklere med gode treningsklær. Plaggene du har på deg skal puste og lede bort fukt fra kroppen, noe vanlige plagg i bomull ikke gjør. Her har vi samlet noen tips til hvordan du kan tenke når du velger treningsklær, og hvorfor det er lurt å la de slitte plaggene være når du skal løpetrene.



Funksjonsklær

Trenings- og funksjonsklær leder bort fukt fra kroppen gjennom en spesiell teknologi. Plagg som ikke er fremstilt med den teknologien, eller som består av naturmaterialer som bomull, blir tyngre av svette og nedbør ettersom deres evne til å lede bort fukt ikke er tilpasset for trening. Til og med sokker av bomull kan gi besvær – de kan gi grobunn for gnagsår ved lange løperunder. Så for at løperunden ikke skal bli tung og våt, er funksjonsklær en god investering!



Klær etter vær

Når det er kaldt ute – husk å kle deg i lag på lag. Det er bedre enn å satse på én tykk overdel. Fukt transporteres lettere mellom to tynne lag enn ett tykt. I tillegg holder det bedre på varmen – det er når luften mellom lagene varmes opp av kroppen at plaggene hjelper med å holde varmen. Jo flere lag, desto bedre varmeisolering. Løpejakken gir deg et ytre skall som, heller enn å varme, bidrar med å bryte luftmotstanden. Det trengs ofte færre lag enn man tror – det er bedre å fryse litt de første ti minuttene enn å være for varm resten av løpingen.



Layers on layers

+ 15°
Ved temperaturer over 15° klarer man seg oftest fint med en shorts og en singlet eller T-shirt. Selv om det er litt kjølig i starten av økten, får du snart opp varmen!

5–10°
Her kan det være deilig med en lang tights og en funksjonsgenser. En lett vindjakke kan være et godt komplement når det blåser.

0–5°
Her trengs tights/funksjonsbukse, funksjonsgenser og en vindjakke. Kompletter gjerne med en lue eller et pannebånd.

Minusgrader
Når det er minusgrader ute, anbefales det en fôret tights eller longs i funksjonsmateriale under buksen. Bruk en funksjonsgenser, et tynt mellomlag og en vindjakke på overkroppen, og gjerne lue, votter og et tynt skjerf/buff.



Kompresjon – eller ikke kompresjon?

Treningsklær med kompresjon gjør kroppen raskere varm. Under treningen er det viktig at musklene er varme og myke for å redusere faren for skader og belastninger. Kompresjonsklær hjelper ganske enkelt kroppen med å gi musklene det de trenger. I tillegg kan trykket fra plaggene stabilisere muskulaturen, og dermed bidra til at kroppen holder en god ergonomi.



Sokker med kompresjon beskytter bena mot små rifter, skrubbsår og flåttbitt. Et godt løpetilbehør for de som gjerne tar en avstikker fra stien!



Når er det nødvendig med kompresjonsklær? Kompresjonsklær kan være et godt valg for den som må gi blodsirkulasjonen en ekstra piff, eller stabilisere muskulaturen under treningsøkten. Klær med kompresjon kan gjøre treningen lettere, påskynde muskelrehabilitering og forebygge stølhet. Det finnes mange forskjellige klær med kompresjon – sokker for den som vil fokusere kompresjonen til føtter og ankler, og alt fra sports-bh-er og treningstights for de som vil utnytte funksjonen til hele kroppen. Det er mange muligheter – prøv deg frem for å finne det som er best for deg!