Del 1 Løpesko og løpesteg

Løper du i skogen eller på asfalt? Løper du lange eller korte distanser? Hvordan og hvor du løper påvirker hvilke løpesko du bør velge. En løperunde kan selvsagt variere mellom skogsti, asfalt og grus, men de som velger runder med mest asfalt trenger ofte sko med mer støtdemping enn de som liker seg best i skogen.



Løpesko for asfalt

Hardt underlag kan slite mer på kroppen hvis skoene ikke gir tilstrekkelig demping. For nybegynnere som velger halvlange runder, anbefales litt tunge og godt dempede løpesko. Den som vil holde et høyere tempo trenger selvfølgelig lettere sko, men velg gjerne noen med god støtdemping.



Løpesko for skog og terreng

Det er ikke nødvendig med like mye demping for løpetrening mot mykt underlag. Her er det mer nyttig med en grov såle med godt grep og høy friksjon som sørger for at du ikke sklir på røtter, steiner og vått løv. Den som løper i veldig ujevnt terreng bør velge stabile sko som reduserer faren for overtråkk og forstuing.



Løpesko for lange distanser

Den som løper langt kan ofte ha litt tyngre sko med god demping og stabilitet. Lange distanser krever at kroppen er utholdende, og derfor er det fint med løpesko som gir litt ekstra støtte.



Løpesko for korte distanser

Den som løper korte distanser kan ofte bruke lette sko som gjør steget lettere. Lettvektssko gjør det enklere å holde høyt tempo.