Stemningslys


Styrke: 125–470 lm
Fargetemperatur: 2500–3000 K
Lavenergi eller LED-pærer. De fleste LED-pærer fungerer også med dimmer.

Dimmerlys


Alle halogenpærer kan dimmes. De fleste LED-pærer kan også dimmes. Enkelte typer sparepærer kan dimmes, men lysfargen vil da endre seg.

Middagslys


Styrke: 430–800 lm
Velg 1000 lm for ekstra mye lys.
Fargetemperatur: 2500–3000 K
Ønsker du å dimme for en romantisk middag med stearinlys, velg halogenpære. Enkelte dimbare LED-pærer med høy lysstyrke egner seg også.

Lys for matlaging


Styrke: 750–1000 lm
Fargetemperatur: 2700–4000 K
Sparepære, LED-pære eller kompaktlysrør.

Arbeidslys


Styrke: 430–1000 lm
Fargetemperatur: 2500–4000 K
Sparepære, LED-pære eller kompaktlysrør.

Lys på baderom


Styrke: 430–800 lm
Velg 1000 lm for ekstra mye lys.
Fargetemperatur: 2500–3000 K
Sparepære for generell belysning. For sminkelys anbefales halogen eller LED-pære med varmhvit eller hvit lysfarge. Istedenfor halogenspotter finnes det effektive halogen- og LED-alternativer.

Leselys


Styrke: 430–1000 lm
Fargetemperatur: 2700–4000 K
Sparepære eller LED-pære. Hvis du har en armatur for halogenreflektorpære finnes det effektive halogenalternativer, LED-pærer og en del sparepærer som passer.

Generell belysning


Styrke: 430–800 lm
Velg 1000 lm for ekstra mye lys.
Fargetemperatur: 2500–3000 K
Har du halogenspotter i taket, finnes det mer effektive halogenpærer som kan erstatte disse. LED-teknologien utvikler seg raskt, så hold også utkikk etter nye LED-produkter.
Ord og begreper


LUMEN (LM)
Lumen er målet på pærens lysstyrke, altså den totale mengden lys pæren avgir.

WATT (W)
Watt sier noe om pærens effekt. Jo flere watt, desto mer energi bruker pæren. I en glødepære forvandles 10% av energien til lys mens resten blir til varme. I effektive halogenpærer, sparepærer og LED-pærer forvandles mer av energien til lys. Det betyr at man kan erstatte en glødepære på 60 W med en sparepære på 11–13 W og samtidig beholde lysstyrken.

KELVIN (K)
Kelvin angir pærens fargetemperatur, altså lysfarge. De vanligste lysfargene er varmhvit og hvit. Jo høyere fargetemperatur, desto kaldere lys. Høyere fargetemperatur gir bedre fargegjengivelse og bedre synsskarphet.

DIMBAR
Alle armaturer er dimbare hvis man legger til en ekstern dimmer og det ikke fremgår annet av produktteksten. Lyskilden avgjør om en armatur er dimbar eller ikke. En armatur er ikke dimbar når det inngår fast LED med en lyskilde som ikke er dimbar. Da oppgis det at armaturen ikke er dimbar. I andre tilfeller er det mulig å benytte ekstern dimmer forutsatt at lyskildene er dimbare.

IP-KLASSE
Angir kapslingsgraden til elektrisk utstyr, det vil si utstyrets beskyttelse mot inntrenging av faste gjenstander eller vann. Støvpartikler regnes som faste gjenstander.

CE
Merking for europeisk sikkerhetsstandard.


Shop belysning
Fra watt til lumen

* Cirkaverdier. Gjelder ikke reflektorpærer. Spennet skyldes at forskjellige pærer gir noe ulike verdier. Forskjellen oppfattes dog ikke av det blotte øye.

HUSK! Sparepærer inneholder kvikksølv, og alle pærer uansett type skal leveres til gjenvinning. De skal ikke kastes i søppelkassen eller leveres til glassgjenvinning. Les med på Norsk Gjenvinning.