BELYSNINGSGUIDE Rom for rom

Visste du at et rom kan trenge mellom 5 og 10 lamper for å skape en stemningsfull, hjemmekoselig atmosfære? Først når vi kombinerer grunnleggende generell belysning med skarpere og svakere lyskilder, skaper vi enhetlige rom som fyller alle behov. Her har vi samlet tips til hvordan du kan tenke når du bestemmer belysning – rom for rom.



Stue

Stuen er samlingspunktet i boligen. Her er det plass til sosial omgang, her ser vi på tv, leser, arbeider og hviler. En god generell belysning er altså nødvendig for å skape en grunnleggende belysning her. Kompletter med lesevennlig belysning ved lenestolen eller favoritthjørnet i sofaen, legg til skarpere funksjonslys der du trenger, og skap en stemningsfull atmosfære ved å legge til mildt, varmt lys i hjørnene.



Spiseplass & kjøkken

For deg som har middagsbordet og kjøkkenet i samme rom er det viktig å kombinere arbeidsbelysning med stemningslys. Gi rommet en god allmennbelysning i bunnen, og legg deretter til skarpere og svakere lyskilder der det trengs. Over oppvaskbenken og rundt matlagingsflatene er det for eksempel fint med skarp belysning, mens det over middagsbordet passer bedre med mykt lys.

Den siste tiden har ført til at mange jobber hjemme ved kjøkkenbordet. Sørg for å komplettere middagsbelysningen med godt arbeidslys.



Soverommet

Også soverommet trenger generelt lys samt stemnings- og funksjonslys. Det generelle lyset legger grunnlaget i rommet, og gir den belysningen som trengs i hverdagen. Over sengen er det lurt å komplettere med leselamper. I vinduet og i hjørnene passer det fint å legge til et mykt, stemningsfullt lys.