BELYSNINGSGUIDE Belysning

Forskjellige rom trenger ulike belysningsvarianter. Baderommets speillampe passer kanskje ikke like fint på soverommet, akkurat som soveromslampen hadde gitt alt for dårlig lys på badet. Men har du tenkt over at ett og samme rom trenger forskjellig type belysning?

Stemningslampen i stua kompletteres av leselampen, lyset over kjøkkenbordet kompletteres av arbeidslyset over oppvaskbenken. Nedenfor har vi satt sammen en liste over ulike typer belysning og hvilken lysstyrke man bør velge.



Generell belysning

Styrke: 430–800 lm.
Fargetemperatur: 2500–3000 K.

Vil du ha ekstra sterkt lys? Velg 1000 lm.

Har du halogenspotter i taket, finnes det mer effektive halogenpærer som kan erstatte disse. LED-teknologien utvikler seg raskt, så hold også utkikk etter nye LED-produkter.

Generell belysning sikter til de lampene – ofte spotter eller taklamper – som gir den grunnleggende belysningen i rommet.



Stemningslys

Styrke: 125–800 lm.
Fargetemperatur: 2500–3000 K.

Velg lavenergi eller LED-pærer. De fleste LED-pærer fungerer også med dimmer.

Ønsker du å dimme for en romantisk middag med stearinlys, velg halogenpære. Enkelte dimbare LED-pærer med høy lysstyrke egner seg også.

Rundt middagsbordet og ved sofagruppen ønsker man kanskje muligheten for å dempe belysningen for å skape et stemningsfullt lys.



Funksjonslys

Styrke: 430–1000 lm.
Fargetemperatur: 2700–4000 K.

Arbeidslys: Lavenergi, LED-pære eller kompaktlysrør.

Baderomslys: Husk å velge riktig IP-klasse til badet.

Leselys: Velg lavenergi eller LED-pærer.

Kompletter det generelle og det stemningsfulle lyset med funksjonsbelysning på de stedene hvor du trenger ekstra sterkt lys.