Ta vare på knivene dine

En skikkelig god og skarp kniv kan forhøye matlagingsopplevelsen. Samtidig er det ikke noe som er verre enn å for eksempel skjære en tomat med en sløv kniv. Her følger noen enkle tips til hvordan du kan ta hånd om knivene, både for å beholde skarpheten og for å få den tilbake.

No.1

Skärbräda i trä eller plast. Genom ett bra underlag förstörs inte knivens egg.

No.2

Hvis du vil skrape av skjærefjølen kan du bruke baksiden av bladet istedenfor eggen for å ikke gjøre kniven sløv.

No.3

Rengjør knivene for hånd og rett etter bruk. Det gjør at du unngår syreangrep som kan føre til rust.

No.4

Unngå oppvaskmaskin. Det er ikke bra hverken for knivene eller oppvaskmaskinen. Oppvaskmaskinmidler inneholder ofte både slipemiddel og salt som påvirker knivens utseende og skarphet.

No.5

Slip med stav, stein eller våtsliper. Knivens skarphet beholdes ved å slipe den med jevne mellomrom. Har eggen blitt skikkelig sløv kan kniven leveres til profesjonell sliping. Mange kniver kan reddes på den måten.

No.6

Ikke skjær i bein eller frosne råvarer – det kan skade eggen.

Kanskje føles valg av kniv som å gå seg vill i jungelen. I dag finnes det en rekke kniver i ulike utseender, ulike materialer og ulike prisklasser. Så hva skal man ta hensyn til? Nedenfor lister vi opp fem ulike kniver som gir et godt grunnlag i kjøkkenskuffen.

Kockkniven

En riktigt bra kockkniv lägger grunden för din knivsamling. Den har mångsidiga egenskaper och kommer i flera olika storlekar, allt från 16 cm till 30 cm. Vilken storlek du ska ha beror såklart på hur de ligger i handen men även syftet. Stora råvaror som kött och rotfrukter kan behöva ett större blad, medan mjukare och mindre råvaror kan funka bra tillsammans med en mindre kockkniv.

Brødkniven

Det som gjør brødkniven unik er en sagtannet egg, noe som er perfekt for alle slags brød. Tennene i eggen gjør at brødet ikke moses. Istedenfor gripes skorpen, og kniven kommer seg gjennom. Det er viktig å huske å ikke presse kniven for hardt ned. Sag gjennom, og la kniven gjøre jobben. Ikke la deg begrense til å kun bruke den til å skjære brød. Takket være den taggete eggen sliter ikke syre like mye som den ville gjort på en kniv med glatt egg. Det fungerer altså utmerket å for eksempel skjære tomater med brødkniven.

Filetkniven

Skal du håndtere fisk eller trimme kjøtt er en filetkniv med langt, smalt blad det perfekte verktøyet. Bladet finnes både som bøyelig og stivt, men her til lands er det ofte filetkniven med mer fleksibilitet som er den mest populære. Gjennom det lange, smale bladet kan du enkelt legge lange snitt nøyaktig der du vil – perfekt når du f.eks. skal fjerne skinnet på en fisk.

Grønnsakskniven

Skal du skjære rotfrukter og andre grønnsaker er en grønnsakskniv et godt valg. Det som kjennetegner kniven er det høye bladet og den korte spissen, noe som gir deg god kontroll og styring. Bladet er også avrundet. Det gir en rullende effekt mot skjærefjølen, perfekt når du skal hakke urter.

Skrellekniven

Den minste kniven i skuffen er vanligvis skrellekniven. Selv om kniven kun varierer fra 6 cm til 10 cm i størrelse, er den likevel allsidig og manges favoritt. Spissen er skarpere, og både eggen og bladet er rett. Til sammen gir det en kniv som kan håndtere også små råvarer med stor presisjon. Skrellekniven passer til mange ulike formål; alt fra å skrelle løk til å dele friske bær om sommeren.

Meet the beauty brands


Hvilket stål og skaft skal jeg velge?

Ønsker du en kvalitetskniv er det flere materialer med ulike egenskaper å velge mellom. Nedenfor lister vi opp hva som er lurt å huske ved valg av blad og skaft.

Stål

När det kommer till stål mäter man stålets hårdhet i HRC. Ett högt värde ger ett hårdare stål, vilket i sin tur ger skarpare om än känsligare knivar. Ett lägre HRC ger en kniv som tål lite mer. Japanska knivar har ett hårt stål, med ett värde som ligger runt 60 HRC. Detta ger en kniv som kan brynas och slipas i 12-15° vinkel. Alltså kan kniven bli oerhört vass, samtidigt är eggen dock känsligare för stötar. Västerländska knivar har ett mjukare stål, med ett värde på ungefär 55 HRC. En kniv med denna hårdhet klarar av lite tuffare behandling, men kanske inte det bästa valet när det kommer till finlir som kräver högre precision. De vanligaste knivarna brukar ligga på en hårdhet mellan 56-58 HRC. Detta passar både för hemmakocken och den professionella som är intresserad av en kniv som går att ta hand om utan att riskera ett alldeles för känsligt stål.

Skaft

Hur ett skaft är uppbyggt påverkar både tyngd och balanspunkt. Vanligt i Sverige är det västerländska skaftet. Detta skaft har en lite smalare rygg och vanligtvis rostfria nitar i skaftet, med en balanspunkt ungefär i mitten vilket passar bra för den som gillar att hålla lite längre fram på skaftet. Det japanska, eller orientaliska skaftet, har ingen metall i greppet vilket ger ett lättare skaft. På grund av detta ligger balanspunkten längre fram vilket gör den mest lätthanterlig när du har tumme och pekfinger framme på bladet. Det finns såklart även blandningar, eller hybrider, mellan dessa två typer av skaft. Ofta är då det yttre inspirerat av den japanska utformningen, medan innehållet av skaftet har bitar av metall för att påverka tyngdpunkten.

Our knife selection

Get inspired and find your style

 • Global Skrellekniv GS-38 9 cm

  959 NOK
 • Global Universalkniv GS-11 Fleksibel 15 cm

  1 279 NOK
 • Satake Brødkniv Satake Houcho 24 cm

  599 NOK
 • Miyabi Kokkekniv Santoku 18 cm 6000 MCT

  2 559 NOK 3 199 NOK
 • ZWILLING Brødkniv Gourmet 20 cm

  629 NOK
 • Fiskars Debakniv 12cm Edge

  349 NOK
 • Global Filetkniv G-21 16 cm Fleksibel

  1 699 NOK
 • Global Grønnsakskniv G-5 18 cm

  1 699 NOK
 • Markus Aujalay Knivsett Classic 3 deler

  799 NOK
 • Dorre Knivsett Calgary 5 deler

  223 NOK 279 NOK
 • ZWILLING Knivsett Gourmet 3 deler

  1 149 NOK
 • Markus Aujalay Knivsett Classic 2 deler

  599 NOK
 • Dorre Knivsett Akira

  223 NOK 279 NOK
 • Satake Kokkekniv Satake Houcho Santoku 17 cm

  599 NOK
 • ZWILLING Kinesisk kokkekniv Gourmet 18,5 cm

  889 NOK
 • Satake Kjøttkniv Satake Houcho Gyuto 17 cm

  599 NOK
 • ZWILLING Kjøttøks Gourmet 15 cm

  889 NOK
 • ZWILLING Brynestål / slipestål Metall 26 cm

  379 NOK

Ved å lære deg å slipe kan du alltid ha en perfekt samling med skarpe kniver hjemme. I tillegg er sliping av families og venners kniver den perfekte gaven! Men hvordan gjør man det? Det finnes flere ulike metoder å slipe kniver på. Nedenfor lister vi opp fem vanlige måter.

Slipestein

Dette anses for at være en af de absolut bedste måder at slibe stålknive på.

Keramisk bryne

Med denne metoden brynes det frem bedre skarphet. Det passer fint hvis eggen ikke er helt jevn.

Diamantbryne

Minner om keramisk bryne, men fungerer også fint til keramiske kniver.

Stålbryne

Dette passer bedre for europeiske kniver enn for japanske, hvor det harde stålet kan ta skade.

Knivsliper

For den som vil prøve å slipe knivene sine, kan en billig knivsliper gjøre jobben. Da kan man oppnå grunnleggende skarphet. Med tiden blir likevel sliperen nedslitt og gir ikke lenger resultat. De er derimot enkle å bruke og gjør jobben raskt.