Som en del av vårt initiativ Made by Women, tar vi med jevne mellomrom inn kvinnelige inspiratorer og designere i våre kampanjer. Vi lot skulptøren Sofia Fredricks velge ut et antall av sine verk. De inngår nå i en eksklusiv Limited Edition-kolleksjon sammen med tre andre designere. Med kvinnekroppen og kroppspositivisme i fokus, er Sofias produkter en hyllest til kvinnen og alt det hun innebærer.

Jeg heter Sofia Fredricks og er 31 år gammel. Jeg kommer fra Umeå, Sverige, men bor nå i skogen i Skåne med mann og hunder. Jeg er en skulpterende gjenbrukskreatør, en tittel jeg kom på i farten, men som nok best beskriver det jeg gjør. Kort fortalt er jeg pottemaker. Jeg lager nye potter av ting jeg finner brukt.

Sofia Fredricks

When did you start creating?

Jeg lagde mine første gjenbrukte Betuttade krukor i slutten av mai 2017, og startet Instagram-kontoen, @betuttadkruka, senere samme sommer.

Tell us about your work


Produktene jeg har bidratt med til kolleksjonen heter ‘Betuttad kruka’, og kommer i ulike størrelser og farger. Alle artikler er håndlagde og fremstilt fra gjenbruk, noe som betyr at alle er unike med ulike bryst og nyanser.

Jeg begynte å skulptere i 2013 da jeg var nyinnflyttet i Malmö. Den første tiden sto jeg på uten noen slags sammenheng, så jeg bestemte meg for å gripe fatt i drømmen om å prøve keramikk. Jeg begynte på kurs, og skjønte raskt at jeg foretrakk skulptering fremfor dreiing. Slik gikk det altså til.

In what way does the female body influence your work?


Jeg har alltid blitt påvirket av kvinnekroppen og kvinnelige overkropper. Pottene begynte som rekvisitter til en utstilling av en rekke fotografier jeg hadde tatt. De var av kvinner med bar overkropp i hverdagssituasjoner. For eksempel kvinner som spilte basket, klippet gresset eller satt i sofaen hjemme – situasjoner der nakne mannlige overkropper er akseptert i en helt annen grad. Med bildene ville jeg belyse problemet med patriarkatets kontroll over den kvinnelig kodede kroppen.

Det handler ikke bare om at kvinner skal få vise brystene på offentlige steder, det handler om friheten til å få velge selv i samme situasjoner som menn. Det å bytte fra fotografering til potter gjorde at jeg kunne publisere verkene mine på Instagram. Da jeg la ut et bilde av en mor som leste for sønnen sin, slettet Instagram kontoen min på grunn av seksuelt innhold. Jeg elsker @betuttadkruka for uendelig mange grunner, og en av dem er at jeg får fotografere og poste hvor mange bilder som helst av bryster – forhåpentligvis kan jeg bidra til å utvide representasjonen av den grunn. Pottene tillater en bitteliten pause i sensuren.
Where do you find inspiration?


Jeg får mye inspirasjon og glede når noen kjenner seg igjen i en potte eller vase som jeg har laget. Det gir et skikkelig kick! Jeg vil alltid skape en bred representasjon – elsker å se sånn 80 stykker unike Betuttade krukor eller vaser på rekke og rad som en arme. Gjenbruk av ting jeg har funnet brukt er også en kilde til inspirasjon. Det kan være overveldende å finne på noe helt nytt, så det er herlig å heller endre på allerede eksisterende ting.

What advice would you give someone eager to start creating?


Gjør din ting! Og la det ta tid. Det gjør det for at saker og ting skal slå rot og begynne å vokse.

Jeg tror jeg kommer til å følge samme spor når jeg designer. Mulig jeg utvider håndverket til å også omfatte snekkeri for å kunne gjenbruke flere materialer. Og så vil jeg lære meg mer om dyrking av planter og blomster, og bli mer enn en hobbygartner.

Made by women     |     #equallycreative     |     #equallywomen     |     #equallyellos    
Overskuddet fra salget donerer vi til ‘Kvinna till Kvinna’ – den svenske organisasjonen som jobber for kvinnerettigheter i krigs- og konfliktrammede land. Siden 1993 har organisasjonen forandret og påvirket livet til hundretusenvis av kvinner. Kvinna till Kvinnas fantastiske arbeid skaper forutsetninger og bygger muligheter – et arbeid vi i Ellos vil være med å støtte.Made by women