Bærekraft

Vårt bærekraftsarbeid


Ellos & bærekraft    Ellos sjekklister    Sertifiseringer    Bærekraftige materialer

Ellos forsøker å jobbe aktivt med å øke andelen bærekraftige materialer som er bedre for deg og miljøet.

#ellosactionlist

Bærekraftige materialer


Ellos jobber med å øke andelen bærekraftige materialer. Dette for å tilby et stort utvalg av bærekraftige produkter i sortimentet, og dermed bidra til lavere miljøpåvirkning og på sikt en frisk planet.

Et produkts miljøpåvirkning bestemmes til dels av materialvalg. Noen materialer har lavere miljøpåvirkning siden de ikke krever like mye kjemikalier, energi og vanntilgang som andre. Ellos forsøker å jobbe aktivt med å øke andelen bærekraftige materialer som er bedre for deg og miljøet. For at et produkt på Ellos skal kunne klassifiseres som «A Better Choice», må materialsammensetningen bestå av minst 50 % bærekraftig materiale. Under kan du lese mer om Ellos’ bærekraftige materialer.

Økologisk bomull
Økologisk bomull er dyrket uten kjemiske sprøytemidler, kunstgjødsel og genmodifiserte organismer (GMO). Det betyr at bomullen har lavere miljøpåvirkning, og er bra for bomullsdyrkeren, miljøet og deg som kunde. All økologisk bomull Ellos kjøper inn, er sertifisert i henhold til Global Organic Textile Standard (GOTS) eller Organic Content Standard (OCS). Sertifiseringen kontrolleres av en uavhengig organisasjon som sikrer sporbarheten og garanterer at bomullen er økologisk.

Resirkulert bomull
Det finnes flere måter å resirkulere bomull på. Den kommer enten fra tekstilavfall i produksjonen eller brukt tekstil som får nytt liv gjennom mekanisk gjenvinning. Det tekstile materialet som skal resirkuleres, rives i stykker, spinnes om til ny tråd og veves til nye tekstiler. Resirkulert bomull minimerer miljøpåvirkningen ved å unngå ressursforbruket ved ny råvare, samt at det brukes mindre vann, energi og kjemikalier. For å ivareta en god kvalitet må resirkulert bomull blandes med andre materialer for å styrke kvaliteten. For å sikre sporbarheten bruker Ellos sertifiseringer for resirkulert tekstilmateriale som Global Recycling Standard (GRS) og Recycling Claim Standard (RCS).

BCI-bomull
Siden 2015 har Ellos vært medlem av Better Cotton Initiativ (BCI), en ideell organisasjon som jobber for å forbedre den globale bomullsproduksjonen. Dette gjøres ved å undervise bomullsbønder i mer bærekraftige metoder. BCI sprer retningslinjer for mer bærekraftig og ressurseffektiv bomullsproduksjon som fører til redusert vann- og kjemikalieforbruk, økte bomullsavlinger og forbedrede forhold for arbeidere. For mer informasjon, besøk www.bettercotton.org.

Lyocell (Tencel®)
Lyocell er en cellulosefiber fra hurtigvoksende trær uten syntetiske sprøytemidler og kunstig vanning. Produksjonen av cellulosefiber har lavere miljøpåvirkning enn mange andre tekstilfibre siden det brukes mindre vann, energi og kjemikalier, samt at den skjer i et lukket system der nesten alle kjemikalier kan gjenbrukes. Lyocell er biologisk nedbrytbart og et mer bærekraftig alternativ enn viskose. Lyocell fra Lenzing går under navnet Tencel®, der råvaren også er FSC- eller PEFC-sertifisert.

Økologisk bomull er dyrket uten kjemiske sprøytemidler, kunstgjødsel og genmodifiserte organismer.

#ellosactionlist
Resirkulert polyester
Polyesterfiberen produseres av råmaterialet olje, som er en ikke-fornybar ressurs. Resirkulert polyester er et mer bærekraftig alternativ som oftest blir kjemisk gjenvunnet fra brukte PET-flasker eller produksjonsavfall. Fordelen med kjemisk gjenvunnet polyester er at brukt materiale får en mulighet til nytt liv, uten at fiberlengdens kvalitet blir påvirket. Resirkulert polyester er et godt valg fordi man ikke benytter nye råvarer, samt at det går med mindre mengder vann, energi og kjemikalier i produksjonen. Ellos benytter seg av sertifiseringene GRS og RCS for å sikre sporbarhet og verifisere innholdet.

Resirkulert polyamid
Polyamid er en oljebasert kunstfiber. Resirkulert polyamid kommer opprinnelig fra produksjonsavfall eller gamle fiskegarn som gjennom kjemisk gjenvinning får nytt liv. Fiberlengdens kvalitet er like god som nylaget polyamid, derfor trenger man ikke å blande inn nye materialer for å forsterke den resirkulerte fiberen. Ved å bruke resirkulert polyamid reduserer Ellos mengden avfall, man trenger ikke å bruke ny råvare og det går med mindre ressurser. Ellos benytter seg av sertifiseringene GRS og RCS for å sikre sporbarhet og verifisere innholdet.

FSC-sertifisert treverk
Tre er et fornybart naturmateriale. Ellos/Jotex/Homeroom jobber med FSC®-sertifisert treverk som garanterer at trevirket kommer fra ansvarlig skogsdrift. Slik forsikrer vi oss om at materialet ikke kommer fra ulovlig hogst eller snauhogst, som ikke tar hensyn til de sosiale og lovmessige aspektene. Alle treprodukter følger EUs tømmerforordning for lovlig hogst.

European Flax (Lin)
Lin er et mykt, men slitesterkt materiale som generelt har mye mindre miljøpåvirkning enn bomull og polyester. Lin dyrkes i kaldere klima og utsettes ikke like lett for skadeinsekter, derfor trengs ikke kjemiske sprøytemidler på samme måte som for bomull. Lin som er European Flax-sertifisert garanterer at det kommer fra avlinger som tar hensyn til miljøet uten kunstig vanning, genmodifiserte avlinger eller utslipp. European Flax-sertifisert lin kvalifiserer også for sertifiseringen Cradle to Cradle.

TREAT YOUR PRODUCTS     |     TREAT YOURSELF     |     TREAT YOUR PLANET