Bærekraft

Vi jobber daglig med å minimere miljøpåvirkningen vår i alle ledd.

#ellosactionlist

Spørsmål & svar


Vårt ansvar
Hos Ellos bryr vi oss om miljøet og det sosiale ansvaret. Vi jobber daglig med å minimere miljøpåvirkningen vår i alle ledd. Det er en omfattende, pågående prosess med store utfordringer som krever kreative løsninger, engasjement og samarbeid. Vi har som visjon å drive virksomheten vår på en bærekraftig måte ut fra økonomiske, sosiale og miljømessige aspekter. Produktene våre skal produseres og håndteres med hensyn til mennesker og miljø.

Vi forsøker å oppnå dette både i vår egen bedrift og gjennom kontinuerlig dialog og kontroll av leverandørene våre. Vi er involverte i ulike prosjekter og samarbeid som avspeiler våre verdier og visjoner om en bærekraftig framtid.


Miljøpåvirkning

Bruker Ellos bærekraftige materialer?
Svar: Hos Ellos bryr vi oss om mennesker og miljø. Vi vil gi kundene muligheten til å handle bærekraftig mote hos oss. Vi jobber stadig med å kunne tilby flere bærekraftige plagg. For å få vite mer om hvilke bærekraftige materialer vi jobber med, les under «Bærekraftige materialer». Du som kunde finner disse under «A Better Choice», hvor vi har samlet produkter som er produsert i bærekraftige materialer, med mer ressurseffektive produksjonsprosesser eller resirkulerte produkter.

Hvordan jobber Ellos for en mer bærekraftig bomullsproduksjon?
Svar: Ved å bruke mer bærekraftig bomull som økologisk, BCI-bomull og resirkulert bomull, og via samarbeid med organisasjonene Better Cotton Initiative (BCI) og Cotton Connect, jobber vi for en mer bærekraftig bomullsproduksjon. BCI og Cotton Connect lærer bomullsdyrkere å bruke mindre vann, kjemikalier og sprøytemidler i bomullsdyrkingen, og å jobbe for bedre arbeidsforhold. Med den kunnskapen får bomullsdyrkerne mer bomull fra avlingen og bedre sosiale arbeidsforhold med høyere avkastning.

Hvordan kan man som kunde være sikker på at Ellos’ produkter ikke inneholder farlige kjemikalier?
Svar: Våre kunders helse og sikkerhet er vår høyeste prioritet. Ellos jobber derfor mot målet om nullvisjon i bruken av skadelige kjemikalier i produktene våre. Vi holder oss kontinuerlig oppdaterte angående gjeldende lover, og faser ut de kjemikaliene som viser seg å være skadelige. Vi har strenge kjemikaliekrav og restriksjoner, og har tøffere krav enn loven krever. Vi utfører stikkprøver for å kontrollere at kravene våre blir fulgt.

Inneholder Ellos’ smuss- og vannavvisende produkter perfluorerte stoffer (PFAS-er)?
Svar: Under egenproduksjon av produkter bruker vi kun vannavvisende behandling der det virkelig er nødvendig. For vannavvisende behandling bruker vi en mer miljøvennlig impregnering, Rudolf Bionic Finish Eco, som er uten fluorkarboner. Gjennom stikkprøvekontroller utført av uavhengige, autoriserte laboratorier kontrollerer vi at ingen perfluorerte stoffer forekommer i sortimentet vårt. Når det gjelder eksterne varemerker, jobber vi aktivt med å fase ut produkter hvor det kan forekomme.

Inneholder Ellos’ tepper noen farlige stoffer som flammehemmere eller møllmiddel?
Svar: Ellos jobber aktivt med å begrense og fase ut skadelige kjemikalier i produksjonen ut fra sikkerhetsrisiko og miljøhensyn. Vi godtar ingen ulovlige kjemikalier i teppene våre, og sikrer at våre kjemikaliekrav blir oppfylt gjennom stikkprøver og tester. Det er viktig for oss at kundene våre kan føle seg trygge med produktene våre. Teppene våre har ingen spesialbehandling, og vi tilsetter ikke flammehemmere i teppene da vi kun selger for privat bruk. Krav om flammehemmere gjelder kun for offentlige miljøer. Vi bruker heller ikke møllmiddel i ullteppene våre.


Ansvar i produksjon

Hvordan kan jeg finne ut hvor Ellos’ klær er produserte?
Svar: Det er angitt på vaskelappen i alle klærne våre.

Hvordan forholder Ellos seg til barnearbeid?
Svar: Ellos aksepterer ikke barnearbeid. Vi har etiske retningslinjer som hver enkelt leverandør vi samarbeider med skriver under på og skal forholde seg til. Gjennom inspeksjoner utført av uavhengig tredjepart kontrollerer vi at retningslinjene våre blir overholdt. Vi har tydelige rutiner og krav til tiltak og oppfølgingsinspeksjon om vi oppdager at retningslinjene våre ikke blir fulgt. Hvis en leverandør ikke gjennomfører de tiltakene vi krever, kan vi avslutte samarbeidet. Vi verner om barns rettigheter, og kjøper ikke bomull fra Usbekistan, som ikke kan garantere at det ikke forekommer barnearbeid.

Hvordan kontrollerer Ellos at retningslinjene følges hos leverandørene?
Svar: Vi utfører besøk og inspeksjoner hos leverandørene, både direkte besøk gjennom våre representanter og inspeksjoner gjennom en autorisert tredjepart, for å kunne bekrefte at retningslinjene våre følges av våre leverandører. Under inspeksjonene går kontrollørene gjennom en liste med over 230 punkter som er knyttet til arbeidsforhold, arbeidsmiljø m.m. Etter inspeksjonen fremlegges resultatene i en rapport gjennom et karaktersystem. Er det avvik i rapporten som viser at det er nødvendig med forbedringer, har leverandøren en viss tid på seg til å gjøre forbedringer og bevise at det er satt i gang tiltak. Ellos støtter leverandørene gjennom opplæring og prosjekter for å gjøre nødvendige forbedringer.

Tester Ellos produktene på dyr?
Svar: Vi verner om dyrenes velferd, og tillater ikke dyreforsøk i produksjonen eller på det ferdige produktet.

Kan Ellos garantere at produktene med merinoull er mulesingfrie?
Svar: Dyrevelferd er viktig for Ellos, og vi godtar ikke at dyrene blir dårlig behandlet. Ellos er motstander av mulesing, og jobber kun med leverandører med sertifiserte produkter av merinoull. Vi forsøker i størst mulig grad å kjøpe merinoull fra New Zealand og Sør-Afrika hvor disse problemene ikke forekommer. Fluene som angriper sauene finnes kun i Australia, og det er der problemet finnes.

Har Ellos noen policy vedrørende salg av pels og skinn?
Svar: Ellos godtar ikke ekte pels i produktene våre. Ellos er medlem i den internasjonale avtalen Fur Free Alliance. Unntaket er sauepels som regnes som skinn, da sauene først og fremst avles for kjøttproduksjon. Vi selger kun skinn som kommer fra dyr som er avlet for næringsmiddelindustrien og hvor skinnet er et biprodukt. Ellos tillater ikke skinn fra hunder og katter.

Kan Ellos garantere at gåsedunet kun kommer fra døde fugler?
Svar: Ja, Ellos jobber kun med leverandører med sertifikat som erklærer at dunet er plukket fra døde fugler.


Klær og kvalitet

Bør jeg vaske Ellos-plaggene mine før jeg bruker dem for første gang?
Svar: Vi anbefaler vask før bruk for produkter som brukes mot huden samt babyprodukter.

Kommer Ellos-plaggene mine til å krympe?
Svar: Ellos følger vanlige standarder; opptil 3% krymping for vevde materialer og opptil 5% for strikket/trikot. Vi anbefaler å følge de vaskerådene som er oppgitt på vaskelappen. Ved å stryke eller forme plaggene etter vask kan passformen bevares.

Kan jeg vaske klærne mine på lavere temperatur enn hva som er oppgitt på vaskelappen?
Svar: Ja, du kan selvfølgelig velge en lavere vasketemperatur for å spare energi. Vær derimot oppmerksom på at vask på lavere temperatur kan påvirke overfarging av plagg, avhengig av materiale, kvalitet og innfargingsprosess. Den høyest anbefalte vasketemperaturen står oppgitt på vaskelappen.

Avgir Ellos’ smykker og andre metalldetaljer nikkel?
Svar: Ellos følger de lovkravene som finnes angående begrensning av nikkel. Vi utfører stikkprøver for å kontrollere at grenseverdiene ikke overskrides. Men selv nikkelfrie produkter kan inneholde spor av nikkel.

Forekommer det skadelige eller allergifremkallende substanser i produktene?
Svar: Ellos stiller høye krav til kjemikaliebruk, og er ofte strengere enn hva loven krever. Vi kontrollerer produktene våre gjennom stikkprøver utført av uavhengige, autoriserte laboratorier, og jobber med målet om en nullvisjon i bruk av skadelige kjemikalier i våre produkter.

TREAT YOUR PRODUCTS     |     TREAT YOURSELF     |     TREAT YOUR PLANET