Stekepannen er ofte et av kjøkkenets mest bruke redskap, og kanskje til og med et av de mest populære. Utvalget innen både materialer og typer panner er bredere enn noensinne, så hvilken skal man velge? Denne guiden gir deg informasjon om alt fra materiale, vedlikehold og bruksområder for ulike typer panner – slik at du kan finne den som passer akkurat deg.

Gjutjärnspanna

EN TROGEN FÖLJESLAGARE

Ved riktig vedlikehold kan en støpejernpanne følge deg gjennom livet. Visse støpejernpanner er til og med arvet gjennom generasjoner! Takket være den porøse overflaten kan pannen absorbere fett, noe som etter en tids bruk skaper en naturlig slippoverflate og beskytter pannen mot rust. Materialet kan ta en stund å varme opp, men ved oppnådd temperatur fordeler den varmen jevnt. Derfor kan du med fordel steke på litt lavere varme. Du kan lage det meste i støpejernpannen, fra kjøttsaus til stekte grønnsaker. Nå du vel har investert i en støpejernpanne, kan du få en slitesterk og trofast følgesvenn resten av livet!

Slik tar du vare på støpejernpannen

Ikke bruk oppvaskmiddel når du vasker støpejernpannen. Det kan løse opp det oppbygde belegget. Det holder med varmt vann og oppvaskkost. Opplever du at pannen føles «tørr» kan du sette den inn med litt olje. Tørk deretter bort det overflødige med tørkepapir. Støpejernpannen kommer til å oppleves som ny!

Slik tar du vare på støpejernpannen

Ikke bruk oppvaskmiddel når du vasker støpejernpannen. Det kan løse opp det oppbygde belegget. Det holder med varmt vann og oppvaskkost. Opplever du at pannen føles «tørr» kan du sette den inn med litt olje. Tørk deretter bort det overflødige med tørkepapir. Støpejernpannen kommer til å oppleves som ny!

Karbonstål

KOKKENES FAVORITT

Panner av karbonstål har lenge vært favoritter på restaurantkjøkken, og blir stadig mer populære blant hobbykokker. Pannen er hovedsakelig laget av karbon, men også en del jern. Det gir egenskaper som passer perfekt for matlaging som krever høy presisjon. Som støpejernpannen må panner av karbonstål brennes inn. Det gjør pannen mørkere, nesten svart, noe som forbedrer pannens stekegenskaper. Dette er altså en panne som har godt av å brukes ofte og mye! Pannen av karbonstål tilpasser seg raskt etter varmeforandringer, noe som passer fint når du skal steke det perfekte kjøttstykket. Det er likevel lurt å huske å varme den opp langsomt slik at den ikke «slår seg» og får ujevn bunn.

Slik tar du vare på pannen av karbonstål

Som støpejernpannen skal du aldri rengjøre pannen i oppvaskmaskin eller med oppvaskmiddel. Det ødelegger belegget som bygges opp. Avkjøl pannen, og bruk deretter varmt vann. Tørk alltid av pannen med et håndkle for å forhindre rust. Unngå også raske temperaturendringer. Pannen responderer raskt på dette, og det kan få stålet til å «slå seg».

Brenn inn karbonstålpannen

Brenn inn pannen av karbonstål før du begynner å bruke den. Sørg for at pannen er ren og tørr, og la den varmes opp. Når det begynner å ryke litt fra pannen, kan du stryke på litt nøytral olje. Fortsett å stryke på olje, omtrent 5-6 ganger er nok. På dette tidspunktet skal pannen være helt svart. La pannen avkjøle, og tørk av oljen som er igjen med tørkepapir. Ferdig!

Rustfritt stål

NESTEN SOM Å GRILLE

Det er nok litt som skiller en panne i rustfritt stål og grilling fra hverandre, men de har faktisk en del til felles også. Fordi stål ikke har noen åpne porer fører det til at fettet ikke setter seg i pannen. Derfor må du alltid tilsette fett som olje eller smør for å ikke svi maten. Men akkurat som med grilling kan råvaren likevel sette seg fast til å begynne med. Vent derfor litt før du snur råvaren slik at porene rekker å lukke seg og det er stekeskorpe.

En rustfri stålpanne passer fint til en rekke ulike retter, alt fra stekt laks til pastasauser. En panne i rustfritt stål har rask og jevn varmefordeling slik at du kan begynne å lage maten nesten umiddelbart. Det er ulike typer oppbygging av denne pannen, men den aller beste varmefordelingen får du med den såkalte sandwichbunnen. En slik bunn veksler aluminium og rustfritt stål om hverandre. Aluminium gir rask varmespredning og stål gir robusthet og magnetiske egenskaper.

Slippbelegg

ENKEL MATLAGNING

Panner med slippbelegg lever virkelig opp til sitt navn. Har du problemer med at enkelte råvarer fester seg når du steker dem, passer en non-stickpanne perfekt. Dessuten trengs det veldig lite, om noe, fett ved steking. Derimot er pannene sensitive mot høye temperaturer, noe som kan skade belegget. Derfor passer de bedre ved tilberedning av grønnsaker og fisk som ikke trenger like høy varme som andre råvarer. Slippbelegget er også en skikkelig opptur ved pannekakesteking! På grunn av sensitiviteten mot høye temperaturer, har ikke panner med slippbelegg så lang levetid. Merker du at belegget begynner å løsne, er det på tide å bytte panne. Vil du ikke måtte velge mellom slippbelegg og lang levetid, kan du ta en titt på hardanodisert aluminium. Prosessen skaper en robust og hard stekepanne, uten at slippbeleggeffekten forsvinner.

Hvordan ta best vare på pannen med slippbelegg

Bruk kun redskap i tre, plast eller silikon for å ikke skade pannens overflate. La pannen avkjøle før rengjøring. Skyll deretter under varmt vann, og bruk oppvaskmiddel for å gjøre den ren. Bruk aldri stålull eller oppvaskmaskin til rengjøring, det kan skade belegget.

Keramisk belegg

LITT RØFFERE

En stekepanne med keramisk belegg minner om panner med slippbelegg, men tåler mye høyere temperaturer uten at belegget skades. De er hardere og mer robuste, men har fortsatt effekten av slippbelegg. På grunn av dette kan du bruke mindre fett ved tilberedning uten at maten brenner seg fast. Siden keramisk belegg tåler høyere varme, passer den fint å bruke når du skal steke kjøtt, for eksempel grytekjøtt eller kylling.

Slik tar du vare på pannen med keramisk belegg

Bruk helst redskaper i tre, plast eller silikon for å ikke skade belegget. Ved rengjøring skal pannen først avkjøles. Vask deretter under varmt vann med oppvaskmiddel.

Discover our brands

Hvilken type panne skal jeg velge?

Det finnes en rekke ulike bruksområder når det gjelder stekepanner. Et tips er å tenke over hvilken type matlaging du gjør oftest, og deretter velge stekepanne ut fra det. Nedenfor forteller vi om de vanligste typene og deres bruksområder.

Traktørpanne

Det som kjennetegner en traktørpanne er de høye, rette kantene som ofte har et tilhørende lokk. Med andre ord det beste fra en stekepanne og en kasserolle. Dette er en panne som passer perfekt til brassering eller sautering, men fungerer også fint til å steke eller koke i. Takket være de høye kantene passer denne pannen perfekt til retter med væske, som pastasaus eller en kyllinggryte.

Stekepanne

Kanskje den vanligste pannen på hjemmekjøkkenet. Den klassiske modellen har litt høye, avrundede kanter som gjør at maten enkelt kan gli over fra panne til tallerken. Denne typen fungerer som allround-panne på kjøkkenet, og kan altså brukes til det meste fra å steke fisk og kylling til egg og grønnsaker.

Grillpanne

Ta grillen inn på kjøkkenet! Grillpannen har forhøyninger som gir råvaren de klassiske grillstripene. Overflødig olje havner derfor i bunnen av pannen. Disse pannene er ofte laget av støpejern for å tåle svært høye temperaturer. Perfekt til alt du liker å grille – kjøtt, vårens friske grønnsaker eller grillost.

Wokpanne

Wokpannen har bred bunn og kanter som heller utover. Som navnet avslører passer denne pannen perfekt til wok, men også risretter. Takket være de høye kantene kan du enkelt røre innholdet rundt. En panne som passer perfekt når det gjelder matlaging som skal mette mange!

Støpejerngryter

Støpejerngryter spiller på mange strenger. Start tilberedningen av en herlig høstgryte på komfyren, og la den deretter bli ferdig i ovnen. Eller hvorfor ikke prøve å bake brød i gryten?

Leirgryter

Den klassiske leirgryten har vært med lenge. Denne gryten kan brukes til all slags mat, for eksempel kylling med rotfrukter. Forbered ingrediensene, legg dem i gryten og sett den deretter inn i ovnen. Det blir knapt enklere enn som så!

Our pans & pots selection

  • Staub Gryte La Cocotte rund dyp 24 cm, 4,8 l

    2 495 NOK 3 119 NOK
  • Dorre Støpejernsgryte Gretl

    735 NOK 919 NOK

    +1 farge

  • Smeg Stekepanne diameter 24 cm

    1 395 NOK

    +1 farge

  • Markus Aujalay Stekepanne Classic 28 cm

    599 NOK 799 NOK
  • Demeyere Stekepanne 28 cm Alu Pro 5

    1 039 NOK 1 299 NOK
  • Culimat Stekepanne Culimat Non-stick Mathias Dahlgren, 28 cm 5-Ply

    1 799 NOK
  • Ballarini Stekepanne Ballarini 28 cm

    1 089 NOK
  • Demeyere Traktørpanne med lokk 28 cm Alu Pro 5

    1 359 NOK 1 699 NOK
  • Scanpan Traktørpanne Pro IQ med lokk 28 cm

    3 459 NOK
  • Culimat Wok Culimat Mathias Dahlgren, 30 cm 5-Ply

    2 199 NOK
  • Scanpan Langpanne Fusion 5 roaster induksjon 35 x 24 cm

    2 829 NOK
  • Demeyere Kasserolle Mini 12 cm 0,6 l

    231 NOK 289 NOK
  • Culimat Sauterpanne Culimat Mathias Dahlgren, 18 cm 5-Ply

    1 299 NOK
  • Demeyere Sauteuse uten lokk 24 cm, 3,3 l Atlantis 7

    2 319 NOK 2 899 NOK
  • Culimat Stekepanner Culimat 28 & 20 cm Mathias Dahlgren C3+ 5-Ply sett med 2 stk

    2 849 NOK
  • ZWILLING Kasserolle Pico med glasslokk 1 L 14 cm

    319 NOK 399 NOK