Som en del av vårt initiativ Made by Women, tar vi med jevne mellomrom inn kvinnelige inspiratorer og designere i våre kampanjer. Vi lot smykkedesigneren Towa Vretlund velge ut et av sine verk. Det inngår nå i en eksklusiv Limited Edition-kolleksjon sammen med tre andre designere. Med kvinnekroppen og kroppspositivisme i fokus, er Towas produkt en hyllest til kvinnen og alt det hun innebærer.

Jeg heter Towa Vretlund og jobber som sølv- og gullsmed i mitt eget firma, Wretlund Studio. Det er noen år siden jeg lagde første ‘Murran’, smykket som er med i denne kampanjen. Jeg er sterkt opptatt av søsterskapet og selvsagt kvinnekroppen. ‘Murran’ ble en hyllest til disse.

Towa Vretlund

What does it mean to be a female artist?

Det innebærer selvsagt veldig mye – dels at man må parere ‘lille venn’-kommentarer, men også at man ydmykt må lære seg å stå stødig med rett rygg.

Tell us about your work


For meg står smykkene mine først og fremst for styrke og individualitet. Siden alle er håndlagde, blir også alle forskjellige. Det speiler jo virkeligheten. Det finnes like mange vaginaer som det finnes kvinnekropper.

Jeg lærte meg å lage smykker på et tredagerskurs da jeg bodde utenlands i 2014. Siden den gang har jeg bare fortsatt og prøvd meg frem, og både lyktes og mislyktes mange ganger.

In what way does the female body influence your work?


Kvinnekroppen er ikke bare inspirerende – den bærer jo hele meg. Den styrken jeg finner i min kropp og det den lar eller ikke lar meg gjøre, er på en måte så frigjørende. Det er noe utrolig vakkert i kroppers ulikheter, det har og vil alltid inspirere meg. På samme måte som at kropper er unike, vil jeg at smykkene mine også skal være det.

Jeg kommer ofte på former når jeg ikke er i verkstedet, for eksempel mens jeg lytter til musikk og er på vei et sted. Jeg skriver alltid ned hva jeg tenker, og håper jeg husker hva det var. Så prøver jeg neste gang jeg har tid til overs. Jeg lager også alltid ting jeg ville brukt selv.
Where do you find inspiration?


Oi, kan man svare overalt? Men nesten. Jeg elsker teksturer og former som er organiske. Jeg kan bli inspirert av kunst, bøker, planter og historie.

What advice would you give someone eager to start creating?


Mest av alt å ikke være så streng mot meg selv. Å være kreativ er ikke konstant, i alle fall ikke for meg. Det kommer når det kommer, og det hjelper ofte å bare sette i gang, ikke tenke for mye. Man må jo lage noe som er litt dårlig for å vite hva man syns er bra.

Det er så mye jeg vil rekke å teste her i livet. Men det kreative vil alltid være et bein å stå på. Det er liksom grunnstammen min. Jeg ser for meg at jeg i fremtiden bor på en gård og har en smie. Tiden får vise om jeg gjør det som en fulltidsjobb.

Made by women     |     #equallycreative     |     #equallywomen     |     #equallyellos    
Overskuddet fra salget donerer vi til ‘Kvinna till Kvinna’ – den svenske organisasjonen som jobber for kvinnerettigheter i krigs- og konfliktrammede land. Siden 1993 har organisasjonen forandret og påvirket livet til hundretusenvis av kvinner. Kvinna till Kvinnas fantastiske arbeid skaper forutsetninger og bygger muligheter – et arbeid vi i Ellos vil være med å støtte.Made by women