Som en del av vårt initiativ Made by Women, tar vi med jevne mellomrom inn kvinnelige inspiratorer og designere i våre kampanjer. Vi lot smykkedesigneren Margot Kortebein fra Bergen velge ut et antall av sine verk. De inngår nå i en eksklusiv Limited Edition-kolleksjon sammen med tre andre designere. Med kvinnekroppen og kroppspositivisme i fokus, er Margots produkter en hyllest til kvinnen og alt det hun innebærer.

Jeg heter Margot Kortebein, er 26 år og kommer fra Bergen. Jeg studerte til produktdesigner ved OsloMet, og driver nå ‘Positits’ – smykker inspirert av kvinnebryster. Jeg ønsker at Positits og disse smykkene skal være en samtalestarter og et symbol for vanskelige eller tabubelagte emner rundt kvinners bryster.

Margot Kortebein

When did you start creating?

Positits startet i 2018 i Oslo, og har vært et lite business venture jeg har tatt med meg verden rundt til Brisbane da jeg bodde i Australia og så til Bergen i 2020 da jeg flyttet tilbake til hjembyen min. Det var først i 2020 at jeg kjøpte min egen, lille keramikovn (som jeg kalte Olga) og kunne gjøre 100% produksjon i eget verksted.

Tell us about your work


Jeg ønsker at Positits kan være et symbolsk objekt som starter diskusjon og samtale rundt tema som sosial kvinnefrigjøring, overseksualisering av kvinnekroppen, den smale idealkroppen i samfunnet vårt, amming, brystkreft og mye mer. Mange av temaene henger sammen og kan forhåpentligvis også lede til samtale rundt andre tema innen kvinnehelse og kvinnekroppen. Positits handler om å ta tilbake eierskap og kontroll over egen kropp. Smykket kan symbolisere helt ulike ting for ulike mennesker og forhåpentligvis føre til flere åpne samtaler.

Smykkene er laget er porselensleire, så jeg har ikke benyttet meg av tradisjonelle smykkematerialer. Jeg har brukt leire og formet den ut fra samme estetikk og funksjonalitet som metall har. Leire er et takknemlig materiale for smykker som disse, nettopp fordi de får en unik fasong – akkurat som virkelige bryster.

In what way does the female body influence your work?


Jeg ble oppmerksom på det feministiske samholdet på Instagram og der var det mange kvinnelige kunstnere som brukte kvinnekroppen som symbolikk i kunsten og ønsket å vekke samtale rundt feministiske tema. Jeg ønsket å delta i samtalen og siden jeg alltid har likt å lage smykker, så startet jeg Positits for å ta del, spre selvkjærlighet og empowerment.

Jeg elsker å være kvinne, jeg elsker å knytte bånd med andre kvinnelige kunstnere, og heie hverandre opp og frem! Det er en varm, empatisk kultur med mye fokus på samhold fremfor konkurranse. Det eneste jeg tenker er kanskje at kvinner kan bli enda bedre på å satse litt mer, og tro på seg selv. Det virker som om veldig mange kvinnelige kunstnere (inkludert meg selv), sliter med i mposter syndrom. Som betyr at mange kvinner føler de er inkompetent og redd for å bli avslørt som inkompetent i sitt fag eller miljø selv om de ikke er det i det hele tatt. Så det må vi komme oss ut av, opplyse om og jobbe med.
Where do you find inspiration?


Jeg valgte å bruke brystet som motiv nettopp fordi det har så mange sider, så mange tema knyttet opp mot det og mange ulike aspekter som er interessant og som trengs å snakkes mer om. I tillegg så ser de delikat ut og er gjenkjennelig i sin enkle form.

What advice would you give someone eager to start creating?


Eksperimenter. Prøv, mislykkes, prøv igjen, og se hva du kan lære av alle disse stegene for å ta opplevelsen videre. Du er i stadig utvikling, og det er kunsten din også.

Jeg prøver å nyte hver dag, gjør ting som gjør meg lykkelig her og nå, holde hjernen i aktivitet og hendene i aktivitet og stole på prosessen. Nå som jeg har egen produksjon satser jeg på å finne flere forhandlere i Europa, og gjøre mer salg i butikker i ulike byer. En ting jeg ønsker for fremtiden er mer samarbeid, mennesker jeg fysisk kan jobbe i nærheten av og med, og gjøre prosjekter sammen med andre. Jeg er egentlig altfor ekstrovert til å sitte alene i mitt lille verksted, så jeg håper jeg kan finne gode samarbeidspartnere i fremtiden som kan føre til nye, spennende prosjekter!

Made by women     |     #equallycreative     |     #equallywomen     |     #equallyellos    
Overskuddet fra salget donerer vi til ‘Kvinna till Kvinna’ – den svenske organisasjonen som jobber for kvinnerettigheter i krigs- og konfliktrammede land. Siden 1993 har organisasjonen forandret og påvirket livet til hundretusenvis av kvinner. Kvinna till Kvinnas fantastiske arbeid skaper forutsetninger og bygger muligheter – et arbeid vi i Ellos vil være med å støtte.Made by women