QUICK QUESTIONS

Karin Kajjan Andersson


Karin Kajjan Andersson er forfatter, foreleser og kroppsaktivist. Hun jobber for en mer inkluderende og likestilt verden, hvor kroppen bare kan få være som den er. Gjennom sin bok «Livsviktigt: en handbok i kroppspositivt föräldraskap», sin Instagram-profil @karinkajjan og en rekke artikler, skaper Kajjan samfunnsdebatt. Hun synliggjør problematikken rundt standardkroppen, og skaper rom hvor kropper kan få være som de er.

Photograph: Lisbet Spörndly

I en av våre siste kampanjefilmer spiller Kajjan en av hovedrollene. I forbindelse med dette grep vi sjansen til å intervjue henne om hennes arbeid, hvorfor hun takket ja til rollen og hennes fremtidshåp.

Making the film


What made you want to portray this role?


Det jeg driver meg er å spre kroppsaksept og forsøke å bidra til en videre representasjon av kropper. Det er alltid målet mitt som kroppsaktivist. Og etter å ha arbeidet med Ellos og akkurat disse spørsmålene i lang tid, føltes kampanjen som et veldig fint og viktig neste steg. For meg er det viktig at arbeidet ikke bare blir snakk, men ender med håndfaste endringer for å hjelpe mennesker med sitt forhold til egen kropp. Jeg håper at denne filmen vil gjøre akkurat det.

Att sprida kroppsacceptans och försöka bidra till bredare kroppslig representation är vad jag gör. Det är alltid mitt mål som kroppsaktivist.

In what way does the film speak to you?


Jeg syns jeg har fått være med gjennom hele arbeidet med filmen. Det gjør at den føles ekte for meg. Det min karakter går gjennom er ting jeg selv har vært nødt til å takle. Så, om vi skal være ærlige, er det ikke supervanlig med kampanjefilmer hvor den store kroppen får være fullstendig fri. Men i denne filmen er det jo mange scener hvor jeg gjennom min karakter kunne være nettopp det. Ingen mager som skal holdes inn, ingen vinkler som velges for at de er mest flatterende, ingen plagg som forsøker å krympe kroppen. Filmen er ærlig, og det er det jeg vil jobbe med.



Is there something you recognize from your own life?


Helt siden barndommen har kroppsangst og selvhat vært mine følgesvenner. De angstfylte øyeblikkene foran speilet eller når man prøver et nytt klesplagg som kanskje ikke passer, det har vært hverdagen for meg. Så det kjenner jeg absolutt igjen. Og jeg tror de fleste kvinner (ikke minst de med kropper som bryter med normen) gjør det. Men filmen tar ikke bare opp dette mørke, tunge. Det er også styrkende søsterskap og kroppsaksept, to ting jeg takk og lov også kjenner igjen!



How was it making the film?


Intenst! Ikke bare fordi det er en svært stor produksjon og stramt tidsskjema, men også fordi jeg måtte takle veldig mange følelser og minner underveis. Det er absolutt en triggende del i det å portrettere smerten i kroppsangst. Det sitter i kroppen hvordan det føltes, og det er noen ganger tøft å da prøve å forholde seg nøytral. Men det viktige budskapet, representasjonen og de styrkende scenene hvor min karakter blir friere, det var også utrolig fint å filme.

Det finns absolut en triggande del i att porträttera smärtan i kroppsångest. Muskelminnet minns hur det känns och det är ibland tufft att försöka förhålla sig neutral då. Men det viktiga budskapet, representationen och de stärkande scenerna där min karaktär blir mer fri var också oerhört fint att få filma.

Your work


What is body activism to you?


Kroppsaktivisme handler om å skape endring for seg selv, for andre og for samfunnet generelt. Det handler om å belyse og forklare alt det skadelige som finnes i hvordan vi ser på og behandler kropper, men også å vise at det er mulig med noe annet. For meg er det alltid viktig å tilby løsninger og ikke stanse ved å peke ut problemene. Og kroppspositivismen har så mange strategier som både kan hjelpe folk og forandre strukturer. Det handler bare om at vi aktivister skal formidle dette på en forståelig måte, og at vi skal få så mange som mulig til å skjønne at ting som slankenorm og fettfobi ikke får noen til å føle seg bedre – tvert i mot.



When and how did it all start?


Jeg begynte å følge andre kroppsaktivister etter at jeg fødte mitt andre barn i 2014. Da handlet det om for meg å prøve å redde meg selv fra den destruktive spiralen jeg hadde levd i så lenge, hvor alt handlet om å kontrollere, straffe og endre kroppen min. Og jeg oppdaget raskt hvor effektivt det var for min hjerne å se alle bildene og filmene om kropper som ikke så ut som idealet. Jeg begynte å se annerledes, snillere, på meg selv i speilet. Det ene førte til det andre, og et par år senere delte jeg mitt første kroppspositive bilde på Instagram.



What do you wish you would have known growing up?


Å, det er så mye. At det ikke finnes en kropp som er bedre enn en annen. At vi alle er forskjellige, og at det ikke er noe vi skal forsøke å fikse, men akseptere. At jeg kan kreve plass og min kroppslige integritet. Og kanskje framfor alt: at alt det de sa om meg, kroppen min og hva jeg skulle gjøre for å føle og ha det bedre, ikke stemte. Det var feil.



What do you think will happen in the next 10 years?


Jeg tror faktisk at flere kommersielle aktører vil, akkurat som Ellos, skjønne verdien av kroppslig representasjon og inkludering. At alt annet kommer til å ses på som uakseptabelt og bakstreversk. Jeg tror også at kroppsstørrelse vil bli et diskrimineringsgrunnlag. Og så håper jeg at de aller fleste vil synes at kroppsaksept og lydhørhet overfor egen kropp er det absolutt sunneste valget man kan ta.

Made by women     |     #equallycreative     |     #equallywomen     |     #equallyellos    

Sjekklisten


Som motebedrift er det viktig for oss å formidle et bilde av kvinner og kvinnelighet som stemmer med virkeligheten – et bilde som er aksepterende og inkluderende. Derfor har vi utarbeidet en sjekkliste med punkter som vi hele tiden streber etter å oppfylle. En påminnelse til oss og en måte for dere å få vite hvordan vi arbeider for å fremme et sunt og positivt bilde av kvinneligheten.

1. Vi skal alltid verne om og ta ansvar for kvinnen og kvinnekroppen.

2. Vi bruker modeller med ulik kropp, hudfarge og utseende – vi står for inkludering og likestilling.

3. Vi retusjerer og justerer aldri kropper, men viser dem nøyaktig slik de er.

4. Vi fremmer likestilling og kvinners rettigheter.

5. Fra og med 2021 skal vi gi personalet vårt intern opplæring i likestillingsspørsmål og inkludering.