Made by Women

Vi inviterte Dinah Yonas Manna, Amanda Persson-Yonas og Haregewoin Bairu til en samtale om sosial og økologisk bærekraft. Tre generasjoner kvinner forteller om sitt syn på kroppsidealer, kvinnelighet og klimaspørsmål. For vi vil ta vare på kunnskap som går i arv, den som slipes om og forstås på nytt. Se intervjuet med familien og les mer om personene nedenfor!

Som kvinne bedømmes jeg ut fra ambisjon og prestasjon. Det blir dobbelt for meg som svenskafrikansk kvinne. I samfunnets øyne har både mine prestasjoner og mangler alltid representert noe mer enn bare meg som individ, det blir noe som får stå for svarte kvinner. Det er et ansvar jeg kjenner at jeg bærer på, både i hverdagen og når jeg står på scenen.

DINAH YONAS MANNA

three-ways-to-style

Tre kropper, tre aldre stylet i like plagg. Vi vil vise hvordan et plagg ser ut på forskjellige kropper, hvordan klær enkelt kan styles på nytt og brukes på ulike måter. For vi vil oppmuntre til en felles garderobe hvor klærne går i arv, lånes eller byttes seg i mellom. Slik at plaggene stadig kan fylles med nye verdier – nye historier.

Mitt navn er Haregewoin Bairu, jeg er 59 år gammel og tanten til Dinah. Ja. Jeg er jo snart 60. Men jeg vil ikke bruke klær for 60-åringer. Jeg vil bruke mine klær, plagg som jeg føler meg fin i.

HAREGEWOIN BAIRU

Jeg heter Dinah Yonas Manna, er 39 år og mor til to fantastiske døtre. Jeg er artist og en i trioen The Mamas. Da jeg var tenåring, var mitt utseende knapt representert noen steder. Det er nok annerledes for Amanda. Og det er fantastisk at jeg selv kan si at jeg er en del av å forandre bildet. En arv jeg stolt gir til mine barn.

DINAH YONAS MANNA

Jeg heter Amanda Persson-Yonas, er 14 år gammel og datteren til Dinah. Jeg har alltid følt at jeg har en plass. På skolen, på Instagram, hjemme. Det er nok noe jeg har fått med meg fra mamma – hun sørget alltid for at det fantes forbilder og karakterer som så ut som oss i de filmene vi så, bøkene vi leste og lekene vi lekte med.

AMANDA PERSSON-YONAS

Vi delte alt. Deler fortsatt alt. Klær, leker, senger – alt gikk i arv. Søsken arvet, søskenbarn arvet, naboen arvet. Vi gjør like mye for privatøkonomien som for klimaet. Hvorfor kjøpe nytt hele tiden når det finnes en hel skattkiste av ting hjemme? Den tankegangen er en del av arven min fra Eritrea. Noe jeg håper jeg har videreført til kommende generasjoner.

HAREGEWOIN BAIRU


Made by women

Made by women     |     #equallycreative     |     #equallywomen     |     #equallyellos    

I 2020 publiserte vi to ulike sjekklister. Den ene handlet om sosial bærekraft og den andre om økologisk bærekraft. Bare ett år senere har vi kommet lengre i vårt arbeid enn vi trodde var mulig. Det er fortsatt mye å gjøre, men dette er det vi har lykkes med.


Se sjekklister

Vil du vite mer om vårt bærekraftarbeid? Vi har samlet all informasjon under fliken om bærekraft. Følg lenken for å lese mer!


Vårt bærekraftarbeid