Som en del av vårt initiativ Made by Women, tar vi med jevne mellomrom inn kvinnelige inspiratorer og designere i våre kampanjer. Vi lot kunstneren Anna Mörner håndmale en variant av vasene fra Ellos Collection. De inngår nå i en eksklusiv Limited Edition-kolleksjon sammen med tre andre designere. Med kvinnekroppen og kroppspositivisme i fokus, er Annas produkt en hyllest til kvinnen og alt det hun innebærer.

Jeg heter Anna Mörner og jobber som kunstner, illustratør og designer. Kreatør er kanskje et slags sekkebegrep for det jeg gjør. Jeg jobber veldig bredt, så jeg syns det er vanskelig å sammenfatte arbeidet mitt med ett eneste ord eller merking.

Anna Mörner

When did you start creating?

Jeg vokste opp i en familie som er kreativ og veldig nevenyttig, så det ble oppmuntret tidlig. Det å skape noe har vært en del av oppveksten, men det var etter videregående at jeg skjønte at jeg ville utdanne meg innen kunst. Jeg holdt min første utstilling i Skåne sommeren 2013.

Tell us about your work


Mitt bidrag til kolleksjonen er 10 vaser fra Ellos’ sortiment som jeg har håndmalt. De siste årene har jeg malt på vintageporselen. Jeg syns nemlig vi hele tiden kan jobbe med å se oss rundt og bruke eksisterende produkter eller materialer istedenfor å alltid skape helt nytt. Det føles derfor ekstra gøy å få arbeide på den måten med et stort firma som Ellos! Selve motivet er en hyllest til sommeren, dansen og muligheten til å føle seg fri. Jeg brukte Niki de Saint Phalle-skulpturer – som jeg syns står for akkurat den frihetsfølelsen – som inspirasjon. Jeg er inne i en periode der jeg vil male slyngende planter og blad, og jeg syns det ble fint i kombinasjon med den dansende kvinnen.

Mitt design kommer fra studier og mange timers øvelse. Jeg har tatt et år i grunnleggende kunst hvor jeg lærte meg det fundamentale i ulike teknikker. Deretter handler det om at det er en interesse jeg har øvd på å bli bedre i.

In what way does the female body influence your work?


Vi malte mye kroki på kunstskolen for å lære om volum og retning, og der var det ofte kvinnelige modeller. På den måten har kvinnekroppen vært en stor del av mitt kreative virke – jeg har rett og slett lært meg å studere og tegne kvinnekropper. I begynnelsen av karrieren malte jeg ofte strekbilder, og kvinner var et tilbakevendende motiv. Jeg har mye å takke kvinnekroppen for – dels for kunnskap om tegning, men også som motiv.

For meg innebærer det frihet å være kunstner. Å uttrykke meg visuelt og jobbe med det jeg liker aller best. Å være kvinnelig kunstner er nok likt mange andre bransjer – kvinner tar generelt for lite betalt for arbeidet sitt, og har vanskeligere for å se verdien i egen tid og design. Jeg er ikke noe unntak, og jobber også hele tiden med denne biten.
Where do you find inspiration?


Akkurat nå er planter min største inspirasjonskilde – bølgende blad og å male store formater slik at det føles som jeg trår inn i en annen verden. Herlig!

What advice would you give someone eager to start creating?


Ikke tenk for mye, bare kjør på. Er målet å nå ut i verden med kunsten, lag en egen Instagram-konto for verkene dine. For meg var det deilig å kjenne at jeg ikke «forstyrret» noen med kunsten, og at det er helt frivillig å følge. Det er superkleint de første gangene, og det er helt ok! Vil man oppnå noe må man våge å kaste seg ut i det. Kanskje det ikke blir som du hadde tenkt, men utvikler seg til noe annet. Det verste som kan skje er at du prøvde uten at noe skjedde. Da har du iallfall forsøkt.

Jeg tror jeg vil lage flere skulpturer og jobbe enda mer i 3D fremover enn jeg gjør i dag. Det er ikke umulig at jeg beveger meg mer i retningen av foto og film. Tiden får vise! Jeg håper jeg beholder skapergleden og lysten til å fortsette med kreativt arbeid.

Made by women     |     #equallycreative     |     #equallywomen     |     #equallyellos    
Overskuddet fra salget donerer vi til ‘Kvinna till Kvinna’ – den svenske organisasjonen som jobber for kvinnerettigheter i krigs- og konfliktrammede land. Siden 1993 har organisasjonen forandret og påvirket livet til hundretusenvis av kvinner. Kvinna till Kvinnas fantastiske arbeid skaper forutsetninger og bygger muligheter – et arbeid vi i Ellos vil være med å støtte.Made by women