Et dekket bord kan forhøye matopplevelsen, uansett om det gjelder frokost, ettermiddagskaffen eller en festlig middag. Det gjør rett og slett stunden litt mer luksuriøs. Så hvordan dekke på så fint som mulig? Vi har samlet våre beste tips for det dekkede bordet, uansett om du vil ha en herlig stund for deg selv eller skjemme bort gjestene dine. Les videre for å lære mer!

Oppdekking – hurtigkurs5 KJAPPE TIPS

1. Bestikk plasseres fra ytterst til innerst, siden det er i den rekkefølgen det brukes. Unntaket er dessertbestikket, som plasseres ovenfor tallerkenen.

2. Gaffelen plasseres alltid til venstre, kniv og spiseskje til høyre.

3. Regn ca. 60 cm i bredde pr. kuvert.

4. Plasser rødvinsglass i linje med midten av tallerkenen og vannglass i høyde med kniven. Hvitvinsglass settes mellom disse to glassene.

5. Ikke dekk på med for høye lysestaker og buketter. Det kan gjøre det vanskelig for gjestene å se hverandre.

Serviett Ivory 40x40 cm 229 NOK

BestikkPLASSERING AV BESTIKK

Vil du plassere bestikket iht. tradisjon, legger du gaffelen til venstre for tallerkenen og kniven til høyre. Dersom det skal brukes skje i løpet av måltidet, skal den også legges til høyre. Bestikk til forretten plasseres ytterst og varmrettbestikket ligger nærmest tallerkenen. I begge tilfeller skal kniveggen vendes mot tallerkenen.

Når det gjelder desserten skal bestikket alltid plasseres liggende ovenfor tallerkenen. Er det både en dessertgaffel og en dessertskje, skal gaffelen plasseres nærmest tallerkenen. I dette tilfellet har gaffelen skaftet mot venstre mens skjeen har skaftet mot høyre. Er det bare en gaffel eller skje, plasseres skaftet alltid mot høyre.

GlassORDEN I GLASSREKKENE

Når det gjelder glass skal de plasseres slik de vil brukes i løpet av middagen. Helt til høyre står vannglasset siden det skal være med fra begynnelse til slutt. Neste glass er eventuelt snapsglass, deretter forrettglass – som vanligvis er et ølglass eller hvitvinsglass. Så følger glasset til hovedretten, ofte et rødvinsglass. Plasser rødvinsglasset i linje med midten av tallerkenen. Til slutt plasseres glasset til dessertvin eller lignende til desserten.

Serviett Malva 2-pk i 100% lin 149 NOK

Bestikk Dine 16 deler 649 NOK

ServiseDEKK MED SERVISE

Når du dekker på med servise er det mest klassisk å legge forrettens tallerken ovenfor hovedtallerkenen, mens kuverttallerken for brød og smør plasseres til venstre for gaffelen. Kopper og fat til desserten plasseres først når det er tid for dessert.

Når det gjelder fargevalg er hvite eller lyse nyanser det klassiske som varer år etter år. Samtidig kan det være herlig å gjøre oppdekkingen personlig, så hvis du elsker farge og mønster, kan du la det gjenspeiles i borddekkingen.

ServietterPYNT MED TEKSTILER

Serviettene har en praktisk oppgave samtidig som de fungerer som vakker pynt. Det blir en måte å binde sammen oppdekkingen i stil og følelse på. Servietten plasseres enten til venstre av eller midt på tallerkenen, og brettes etter ønske. Hvordan du skal brette den avhenger av situasjonen – enkel bretting passer fint til mindre tilstelninger, mens mer avansert bretting kan passe til høytidelige anledninger.

Når det gjelder materialvalg er det stadig vanligere med enten lin- eller bomullsservietter, noe som er både bærekraftig og vakkert. Ved store oppdekkinger kan det passe fint med servietter i et tykt papirmateriale.

ServiettguideServietter kan virkelig ta et dekket bord til neste nivå. Trenger du inspirasjon til hvordan du skal brette servietter? Følg vår serviettguide – her tipser vi om enkle og vakre brettemetoder!

KLASSISK KNUTE
En enkel, men klassisk brettemetode som dekorerer oppdekkingen. Ta tak midt på servietten og brett den dobbelt. Lukk deretter med et vakkert bånd eller en serviettring. Ønsker du en enda vakrere serviett, kan du komplettere med en enkel blomst eller noe annet grønt, for eksempel en rosmarinkvist.

DOBBELTBRETTEN
Klassisk og tidløs, og samtidig veldig enkel å gjennomføre. Fold ut servietten og brett den deretter til en rektangulær form. Stryk gjerne servietten først for å få til en ekstra luksuriøs følelse. Det kan være fint å plassere bestikk oppå servietten.

KNUTEN
En pen, bohemsk og litt leken brettemetode. Rull sammen servietten og lag en knute på midten, enklere blir det ikke! Perfekt hvis du skal ha mange gjester og ikke har tid til å jobbe masse med hver serviett.

RULLEN
En klassiker som alltid funker! Rull sammen servietten og lukk med bånd, noe grønt eller hvorfor ikke en serviettring? Hos oss finner du et bredt utvalg av serviettringer, en perfekt detalj som forgyller opplevelsen av det dekkede bordet!

Duk Ivory 314 NOK 449 NOK

DukerLEGG GRUNNLAGET MED EN DUK

En duk føles både feststemt og demper lyd fra bestikket. Dukens størrelse avhenger av bordet, men det er vanlig å velge en duk med 20–30 cm nedheng over bordkanten. Er bordet 100 cm bredt, kan altså en duk med bredden 140–160 cm passe fint.

I dag finnes det en rekke ulike farger og mønstre å velge blant. Den klassiske, hvite duken går aldri av moten. Samtidig kan det være herlig å sette sitt personlige preg ved hjelp av duken – eller følge sesongene. En mørk duk i rødt eller grønt kan passe fint om vinteren, mens en lys duk passer bedre i sommersesongen.

#WEKNOWTABLESETTING #FOREVERYMOMENT

Borddekkingstrend 2023

FARGENE OG TABLESCAPING

Suppetallerken Daria 26 cm, 2-pk 479 NOK

Servietter Malva Scallop 40x40 cm 2-pk 149 NOK

Den fargerike trenden fortsetter også i år. Dekk på med vakre pasteller og jordnære nyanser, og ikke vær redd for å mikse og matche. Plukk opp fargene med en blomsterbukett, eller slipp løs kreativiteten med ulike nyanser på lysestakene. Her er det bare fantasien som setter grensene!

Duk Malva i 100% lin 140x140 cm 599 NOK

Suppetallerken Daria 26 cm, 2-pk 479 NOK

En annen trend som har vokst seg sterk er «tablescaping» – kort fortalt at bordet dekkes som et bølgende landskap. Her gjelder det å ikke holde tilbake. Istendenfor bygges oppdekkingen i høyden med servise, duker brettet på vakkert vis, blomsterarrangement og dekorative innslag. Bordet fungerer som en palett til å fylle med alt du syns er vakkert.

#WEKNOWTABLESETTING #FOREVERYMOMENT