Hva du som kunde kan hjelpe oss med - Ellos.no
Handlekurv

Hva du som kunde kan hjelpe oss med

Som kunde kan du hjelpe oss med å redusere vår miljøpåvirkning ved hvordan du bruker og tar vare på dine produkter.

Holdbare vaskeråd

Det er viktig at hele produktets livssyklus regnes med når man analyserer produktets miljøpåvirkning. En stor del av klærnes totale miljøpåvirkning skjer ved vask, tørketromling og stryking. Derfor er det viktig hvordan du som kunde velger å ta vare på klærne dine. Her følger noen tips på hvordan du kan bidra til å verne om miljøet samtidig som du steller klærne dine på best mulig måte.

Fyll vaskemaskinen

En halvfull vaskemaskin forbruker nesten like mye energi som en full. Fyll derfor vaskemaskinen. Du sparer til og med vann og vaskemiddel ved å redusere antall vasker.

Velg lav temperatur

Temperaturangivelsene på vaskeetiketten er den høyest anbefalte temperaturen. Med dagens effektive vaskemidler, behøver man sjelden å vaske med den høyest tillatte temperaturen, med unntak av undertøy, håndklær og sengetøy. Om du velger å vaske på 40°C istedenfor 60°C, reduserer du energiforbruket med nesten halvparten. Bruk miljømerket vaskemiddel, og doser riktig.

Velg et miljømerket vaskemiddel som er skånsomt for miljøet ved bruk og framstilling. Overdosering av vaskemiddel fører ikke til renere vask. For nøyaktig dosering bør man ta hensyn til vannets hardhet. I Norge har de fleste husholdninger mykt vann, noe som betyr at det ikke trengs så mye vaskemiddel. Om du er usikker på vannets hardhet der du bor, kan du kontakte din kommune.

Tørketromle mindre

La vasken lufttørke så sparer du energi, og unngår unødvendig slitasje på klærne dine. Ved å sentrifugere klærne ordentlig, forkortes tørketiden.

Ikke vask unødig

Noen ganger er det nok at klærne luftes for at de skal bli frisket opp. Benytt heller flekkbehandling istedenfor å vaske hele plagget ved mindre flekker.

Ull og silke

Ull og silke stelles på omtrent samme måte. Begge er naturfiber med fantastiske egenskaper som fører til at de ikke trenger å vaskes så ofte. Plaggene kan istedenfor rengjøres gjennom lufting, helst i fuktig luft. Når det ikke holder med lufting, bruk et enzymfritt finvaskemiddel når plagget skal vaskes. Kan plagget vaskes i maskin, er det ullprogram eller skånsomt vaskeprogram som gjelder. Etter vask kan du rulle plagget inn i et håndkle for å få bort overskuddsvann, og så la det plantørke på et luftig underlag. Grovstrikkede eller filtede materialer i ull kan formes i våt tilstand ved å dra litt forsiktig i dem. Oppbevar gjerne grovstrikkede gensere og kofter/cardigans liggende, siden de lett mister formen når de henger på en kleshenger over tid.

Lin

Med riktig stell blir lin ofte vakrere og mykere med tiden. Lin har best av et skånsomt vaskeprogram som ikke behandler vasken for hardt. Lin skal behandles skånsomt også ved håndvask. Vær forsiktig med å vri og gni stoffet. Lin blir lett skrukkete, men kan strykes slett igjen. Farget stoff får en jevnere glans om de strykes på baksiden eller med strykeduk. Når det gjelder oppbevaring, bør man unngå å brette linstoff ettersom det lett blir brett. Heng det om mulig på en henger. Tenk også på å ikke brette linduker på samme sted hver gang siden fibrene til slutt kan brekke.

Skinn

For at skinnet skal holde lengre, må det ikke tørke ut. Det er viktig å regelmessig rengjøre og gjenfukte, men vær også nøye med å ikke utsette skinnet for høy varme og direkte sollys. Mange av dagens skinnprodukter er behandlet for å få en slitesterk overflate, tåler flekker og skitt bra. Det kan likevel være lurt å se over sine skinnprodukter minst en gang pr år. Ta bort skitt med en fuktig klut og eventuelt litt sal- eller gallesåpe. Gå over hele produktet, og ikke gni for hardt. Semsket og nubuck skal ikke vaskes. Rengjør heller ved å regelmessig børste bort skitt og støv med en myk børste. Når skinnet er rengjort må det gjenfuktes med lærfett eller lærbalsam. Det kan være lurt å begynne med å teste på et sted som ikke vises. Smør inn hele produktet, og vær ekstra nøye med de mest utsatte delene. Vent et par timer, og ta så bort overflødig fett med en lofri klut.

Ømtålige plagg og plagg med detaljer

Klær med detaljer, for eksempel paljetter eller broderier, som er merket med håndvask kan ikke alltid vaskes i vaskemaskin selv om maskinen har et håndvaskprogram. Det skyldes at vaskemaskinens trommel kan skade plagget. Bruk derfor vaskepose ved vask i maskin.

Gjenbruk og gjenvinn

95% av de tusenvis av tonn med tekstiler som kastes hvert år skulle kunne brukes igjen eller gjenvinnes. Derfor jobber vi aktivt med å øke gjenbruk og gjenvinning av våre produkter.

Gi bort klær eller andre produkter som du ikke bruker

Når du ikke lenger vil eller kan bruke klærne, men likevel ikke har slitt dem ut, kan du gi klærne videre til for eksempel en veldedighetsorganisasjon. Slik forlenges plaggets livslengde.

Tekstiler som er utslitt kan også leveres til tekstilgjenvinning. Der får de en ny sjanse som tekstilfibre eller som eksempelvis isoleringsmaterialer.

Søk om lån »
Mer info »