Tilbake 7. mars 2016 - Vi møter

Sarah Jessica Parker

Sarah Jessica Parker har en lang karriere bak seg, men for de aller fleste er hun sterkt forbundet med karakteren Carrie i TV-serien Sex and the City – alles motebevisstes BFF.

Mitt liv, min historie

Sarah Jessica Parker

Sarah Jessica Parker har en lang karriere bak seg, men for de aller fleste er hun sterkt forbundet med karakteren Carrie i TV-serien Sex and the City – alle motebevisstes BFF.

Sarah Jessica Parker

Yrke: Skuespiller og designer.
Bor: New York.
Familie: Sønnen James (14 år), tvillingene Marion Loretta Elwell og Tabitha Hodge (7 år) og mannen Matthew Broderick.
Aktuell: Med den nye HBO-serien Divorce.

Sko private.

Hånden opp, alle som hadde hørt om den mallorcanske skodesigneren Manolo Blahnik før 1998? Ingen? I dag er Manolos en like veletablert moteglose som, tja, Levi’s; dette til tross for at et par sjelden koster under femtusen kroner. Forklaringen til det hele heter Carrie Bradshaw, en sentral skikkelse i verdens mest elskede fiktive venninne-kvartett i TV-serien Sex and the City, som bortsett fra Manolos også populariserte cupcakes, brasiliansk voksing og Cosmopolitans – og som gjorde den allerede veletablerte Sarah Jessica Parker til et ikon.
Sarah Jessica Parker ble født i 1965, og begynte å spille teater allerede som barn. Gjennombruddsrollen fikk hun i dansefilmen Girls just want to have fun fra 1984, og deretter rullet karrieren videre. Hun spilte med Bruce Willis i Striking Distance, med Johnny Depp i Ed Wood, med Nicholas Cage i Honeymoon in Vegas og med – eller snarere mot – Goldie Hawn, Bette Midler og Diane Keaton i Førstekoneklubben som manipulerende golddigger-kjæreste til en eldre mann. Men det var rollen som Carrie som foreløpig er hennes største, en rolle så tett forbundet med Sarah at folk som ser henne på gaten fortsatt tror det er Carrie i stedet for Sarah Jessica Parker.

Carrie-karakteren var ganske
enkelt personen alle ville være,
og kompisen alle ville ha.

Carrie-karakteren var ganske enkelt personen alle ville være, kompisen alle ville ha, med garderoben alle siklet etter. Stylisten Patrica Field jobbet like hardt med alle de fire hovedrollene, men Carrie slo bredest og hardest; helt enkelt fordi hun, i alle fall under de første sesongene, sto midt i skjæringspunktet mellom nytt og brukt, dyrt og billig samt hipt og klassisk, som unge, moteinteresserte kvinner elsker. Hver minste detalj som Carrie brukte, flyttet med en gang ut på gatene: Navnehalskjedet, en overdimensjonert blomst festet på blusen, svart bh under en tynn hvit T-shirt og, ikke minst, de skyhøye hælene, gjerne til jeans.

Mitt liv

1965
Sarah Jessica Parker ble født 25. mars i Nelsonville, Ohio.

1976
Hun fikk sin første Broadway-rolle i The Innocents, og flyttet til New York.

1979
Gjorde suksess på Broadway med hovedrollen i Annie.

1982
Fikk en ledende rolle i TV-såpen Square Pegs.

1984
Filmkarrieren skjøt fart med roller i Footloose, Firstborn og Girls Just Want to Have Fun.

1991
Gjennombrudd på lerretet i filmene L.A. Story og Honeymoon in Vegas.

1998
SJP spiller Carrie Bradshaw i HBO-serien Sex and the City.

2000
Ble tildelt sin første av fire Golden Globes for rollen i SATC.

2004
Vant sin første Emmy for rollen som Carrie.

2007
Sex and the City blir langfilm, og følges opp av Sex and the City 2 i 2010.

2014
Den første skokolleksjonen SJP by Sarah Jessica Parker ble lansert.

2016
Sarah Jessica medvirker i den nye HBO-serien Divorce.

Noen sesonger inn i serien hadde SJP samme status som en supermodell, og motehusene formelig øste plagg over serien i håp om å bli vist på skjermen. Fram til siste sesong og de påfølgende langfilmene, hadde klærne glidd over til håndsydd haute couture – fortsatt festlige å hvile øynene på, men i en prisklasse de fleste knapt har råd til å fantasere om. At filmene floppet hadde mest med manusarbeidet å gjøre, selvfølgelig, men det er ingen avansert gjetning at også identifikasjonsfaktoren som bærer serien, gikk tapt da jentegjengen ble forvandlet til satte penthousemillionærer.
Privat har allikevel Sarah Jessica Parker hverken mistet kontakt med gaten eller gatemoten. Etter at SATC nå har funnet sin plass i filmhistorien, har hun laget egen parfyme (musk-og lavendelduftende "Lovely", som hadde tiårsjubileum i høst), og veske- og skokolleksjonen SJP. Hun har også samarbeidet med Gap, Garnier og nå sist med det klassiske jeansmerket Jordache. Til sommeren er hun å se i den nye HBO-serien Divorce, der hun spiller Frances, en kvinne som forsøker å finne ut av tilværelsen etter en tøff skilsmisse.
Vi krysser fingrene – både for mer smart og morsomt New York-drama, og for at Sarah Jessica Parker blir gjenfødt som stilgudinne for femti+ og oppover.

Se hele kampanjenMoteproffenes guide til New York

Sarahs svenske skredder

Lars Nordensten flyttet fra Linköping til New York i begynnelsen av 80-tallet for en jobb i oljebransjen, men en brennende moteinteresse gjorde at han i stedet startet som skredder for byens elite. Han ble framfor alt nålen og saksen bak Sarah Jessica Parkers feilfrie look.

Hvordan traff du Sarah Jessica?

– Det var gjennom L’Wren Scott, Sarah Jessicas stylist før premieren av Godzilla i New York i 1998. Kjolen hennes trengte noen forandringer, og siden da har det blitt mange prøver før premierer, Oscars- og Metgallaer.

Hva er best med å jobbe med henne?

– Hun er veldig profesjonell og positiv i alt hun gjør, og har stor interesse for, og kunnskap om, mote og stil. Hun er morsom, ydmyk og vet hvordan man bærer klær.

Hvordan får dere Sarah Jessicas klær til å sitte perfekt?

– Det er viktig å bruke riktig undertøy slik at klærne får riktig form og fall. Deretter har det å gjøre med proporsjoner:
Som f. eks. å få til riktig lengde på skjørtet og ermene, og at midjen havner på riktig sted.

Hvor viktige er skoene for looken hennes?

– Veldig viktig. Hun ble sterkt forbundet med sko gjennom sin rolle i Sex and the City, og nå når hun har startet sitt eget skomerke, ser man automatisk på hva hun har på føttene.

Hvordan forbereder dere en gallalook?

– Som oftest jobber vi med kjoler som Sarah Jessicas stylist, ved hjelp av sitt team, finner hos de ulike motehusene. Da ser vi på passformen for å se hvilke endringer som må gjøres. Kanskje legger vi til underskjørt eller fôrer plagg som er alt for gjennomsiktige.

Mer inspirasjon

Dessverre er dette produktet allerede utsolgt! Benytt gjerne vår søkefunksjon eller let i vår meny for å finne et lignende produkt.