FAQ – innen bærekraft

Vårt ansvar

På Ellos er vi opptatt av miljø og samfunnsansvar. Vi jobber daglig med å redusere vår miljøpåvirkning i alle våre ledd. Det er en omfattende, pågående prosess med store utfordringer som krever kreative løsninger, engasjement og samarbeid. Vi har som visjon å drive vår virksomhet på en bærekraftig måte ut fra økonomiske, sosiale og miljømessige aspekt, hvor våre produkter produseres og håndteres med omtanke for mennesker og miljø. Vi forsøker å oppnå dette både i vår egen virksomhet og gjennom kontinuerlige dialoger og granskninger av våre leverandører. Vi er involverte i ulike prosjekt og samarbeider som avspeiler våre verdivurderinger og visjoner om en bærekraftig framtid.

Miljøpåvirkning

Bruker Ellos bærekraftige materialer?

På Ellos er vi opptatte av mennesker og miljø. Vi vil gi kundene muligheten til å handle bærekraftig mote hos oss. Vi jobber stadig med å kunne tilby flere bærekraftige plagg. Under Conscious Choice har vi samlet produkter som er produsert i materialer som vi har definert som ”sustainable materials”, for eksempel økologiske materialer, og gjenvinnende og innovative materialer som har blitt framstilt med lav miljøpåvirkning.

Hvordan jobber Ellos for en mer bærekraftig bomullsproduksjon?

Ved å bruke mer bærekraftig bomull i våre produkter, samt gjennom samarbeid med organisasjonene Better Cotton Initative (BCI) og Cotton Connect, jobber for en mer bærekraftig bomullsproduksjon. BCI og Cotton Connect lærer vi opp bomullsbønder til å bruke mindre vann, kjemikalier og sprøytemidler i bomullsavlingen, og til å jobbe for bedre arbeidsforhold. Med den kunnskapen får bomullsbøndene mer bomull ved innhøsting bedre arbeidsforhold samt høyere lønn. Ellos bruker også økologisk bomull og gjenvunnet bomull i våre produkter.

Hvordan kan man som kunde være sikker på at Ellos’ produkter ikke inneholder farlige kjemikalier?

Vår høyeste prioritet er våre kunders helse og sikkerhet, derfor jobber Ellos etter målet om en nullvisjon i bruken av skadelige kjemikalier i våre produkter. Vi holder oss kontinuerlig oppdaterte angående gjeldende lover, og faser ut de kjemikalier som viser seg å være skadelige. Vi har strenge kjemikaliekrav og restriksjoner, og har strengere krav enn hva loven krever. Vi utfører stikkprøver for å kontrollere at våre krav blir fulgt.

Består Ellos smuss- og vannavvisende produkter av perfluorerte stoffer (PFC)?

Vi jobber aktivt med å fase ut perfluorerte stoffer i vårt sortiment, og bruker istedenfor en mer miljøvennlig impregnering, Rudolf Bionic Finish Eco, som er fluorkarbonfritt og basert på dendrimerer. Gjennom stikkprøvekontroller gjennomført av uavhengige, autoriserte laboratorier, kontrollerer vi at ingen perfluorerte stoffer forekommer i vårt sortiment.

Ansvar i produksjon

Hvordan kan jeg finne ut hvor Ellos’ klær er laget?

I alle plaggene våre er det angitt på vaskelappen.

Hvordan forholder Ellos seg til barnearbeid?

Ellos aksepterer ikke barnearbeid. Vi har etiske retningslinjer som hver enkelt leverandør vi samarbeider med skriver under på og skal forholde seg til. Via en uavhengig tredjeparts inspeksjoner, kontrollerer vi at våre etiske retningslinjer følges. Vi har tydelige rutiner og krav til tiltak og oppfølgingsinspeksjon om vi oppdager at våre etiske retningslinjer ikke følges. Om en leverandør ikke gjennomfører de tiltakene vi krever, kan vi avslutte samarbeidet. Vi verner om barns rettigheter og kjøper ikke bomull fra Usbekistan, som ikke kan garantere at barnearbeid ikke forekommer.

Hvordan kontrollerer Ellos at deres etiske retningslinjer følges hos leverandørene?

Vi utfører besøk og inspeksjoner hos leverandørene, både direkte besøk gjennom våre agenter, og inspeksjoner gjennom en akkreditert tredjepart for å kunne verifisere at våre etiske retningslinjer følges av våre leverandører. Ved inspeksjonene går kontrollørene gjennom en liste med over 230 punkter som er koblet til arbeidsforhold, arbeidsmiljø m.m. Etter inspeksjonen settes resultatene sammen i en rapport gjennom en karakterskala. Finnes det avvik i rapporten som viser at forbedringer må gjennomføres, har leverandøren en viss tid på seg til å forbedre og bevise at tiltak er iverksatt. Ellos støtter leverandørene gjennom opplæring og prosjekter for å gjøre de forbedringene som trengs.

Tester Ellos produktene på dyr?

Vi verner om dyrenes velferd, og tillater ikke dyretester.

Kan Ellos garantere at produktene med merinoull er mulesingfri?

Dyrehold er viktig for Ellos, og vi aksepterer ikke dyremishandling. Ellos er imot mulesing, og jobber kun med leverandører med sertifiserte produkter av merinoull. Vi prøver så langt det er mulig å kjøpe merinoull fra New Zeeland og Sør-Afrika, hvor disse problemene ikke forekommer. Fluene som angriper sauene finnes kun i Australia, og det er der problemet forekommer.

Har Ellos noen policy med tanke på salg av pels og skinn?

Ellos godkjenner ikke ekte pels i sine produkter. Ellos er medlem i den internasjonale avtalen Fur Free Alliance. Unntaket er sauepels som regnes som skinn da sauene avles opp først og fremst for kjøttproduksjon. Vi selger kun skinn som kommer fra dyr som er avlet for matindustrien og hvor skinnet er et biprodukt. Ellos tillater ikke skinn fra hunder og katter.

Kan Ellos garantere at gåsedunen kun kommer fra døde fugler?

Ja, Ellos jobber kun med leverandører med sertifikat som attesterer at dunet er plukket fra døde fugler.

Klær og kvalitet

Må jeg vaske Ellos-plaggene mine før jeg bruker dem for første gang?

Vi anbefaler vask før bruk av produkter som kommer nær huden samt babyprodukter.

Kommer Ellos-plaggene mine til å krympe?

Ellos følger de normer som finnes, opptil 3% krymping for vevde materialer, og opptil 5% for strikket/trikot. Vi anbefaler at vaskerådene som står oppgitt på vaskelappen følges. Ved å stryke eller forme plaggene etter vask, kan passformen bevares.

Kan jeg vaske klærne mine på lavere temperaturer enn hva som står oppgitt på vaskelappen?

Ja, du kan selvsagt velge en lavere temperatur ved vask for å spare energi. Den høyeste anbefalte vasketemperaturen står oppgitt på vaskelappen.

Inneholder Ellos’ smykker og andre metalldetaljer nikkel?

Ellos følger de lover som finnes angående begrensning av nikkel. Vi utfører stikkprøver for å sikre at grenseverdiene ikke overskrides. Selv nikkelfrie produkter kan inneholde spor av nikkel.

Forekommer det skadelige eller allergifremkallende substanser i produktene?

Ellos stiller høyere krav når det gjelder kjemikalier, og er ofte strengere enn loven krever. Vi kontrollerer våre produkter gjennom stikkprøver utført av uavhengige, autoriserte laboratorier, og jobber med målet om en nullvisjon i bruken av skadelige kjemikalier i våre produkter.

Dessverre er dette produktet allerede utsolgt! Benytt gjerne vår søkefunksjon eller let i vår meny for å finne et lignende produkt.